Kwaliteit (numismatiek)

In de numismatiek wordt de kwaliteit of staat van bewaring van een muntstuk en bankbiljet bepaald aan de hand van zes internationaal aanvaarde kwaliteitsaanduidingen. Dit kan vervolgens verfijnd worden met een minteken (-), plusteken (+) of een schuine streep (/).[1][2] Net als de Sheldon beoordelingsschaal van de Verenigde Staten[3] en Canada[4] zijn er in Europa meer dan dertig kwaliteitstrappen mogelijk om de staat van bewaring van een munt of bankbiljet te bepalen.

Daarnaast worden muntstukken ook geslagen in een bepaalde uitvoeringskwaliteit of muntslagkwaliteit door munthuizen, zoals circulatiemunten voor chartaal betalingsverkeer en verzamelaarsmunten voor numismaten.[5] De hoogst mogelijke verzamelkwaliteit is Proof of Gepolijste Stempel en wordt doorgaans als eerste kwaliteitstrap weergegeven omdat ze in een betere kwaliteit zijn aangemunt dan reguliere muntstukken.[1]

  1. a b Arnaud Grispen, Gids voor muntverzamelaars: een handleiding vol met gouden tips. Boekversie gepubliceerd door de Koninklijke Munt van België Google Books.
  2. Staat van bewaring en zeldzaamheid bepalen prijs. De Tijd.
  3. (en) PCGS Grading Standards. en:Professional_Coin_Grading_Service (PCGS).
  4. (en) What’s the score? Your guide to coin grading. en:Royal_Canadian_Mint.
  5. Verzamelkwaliteiten. De Koninklijke Nederlandse Munt.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search